Home / Bedrijven onder de loep / Catawiki groeit enorm

Catawiki groeit enorm

Naar onderzoek van Deloitte is Catawiki het snelst groeiende bedrijf dat Europa op dit moment rijk is. Dit laat het bureau in een persbericht weten. Deze conclusie werd gebaseerd op de omzetontwikkeling. De omzet van het online veilinghuis is in het afgelopen jaar verdrievoudigd. In totaal werd er zo’n 75 miljoen euro binnengehaald door Catawiki om door te kunnen groeien tot multinational.

Uitgeroepen tot winnaar
Veilinghuis Catawiki werd op 2 december 2015 officieel tot winnaar van het Londense Lanesborough Hotel de Deloitte Fast 500 uitgeroepen. De winstpercentages liegen er dan ook niet om. In het afgelopen jaar werd de omzet van het bedrijf uit Assen verdrievoudigd, maar de cijfers over de afgelopen vier jaar zijn nog veel indrukwekkender. Over de laatste vier kalenderjaren gezien groeide de omzet van het online veilinghuis met maar liefst 45.080 procent. Dit is zeker goed voor een vermelding als snelst groeiende (internet)onderneming van Europa.

Van zonderkamer tot internationaal bedrijf
Einde 2008 besloten René Schoenmakers en Marco Jansen om een website op te zetten met een soortgelijke insteek als een echte wikisite. Het idee was om de meest uiteenlopende informatie over bekende en minder bekende verzamelobjecten op de website te plaatsen. Dit bleek het gouden ei voor de zakenpartners. Zij konden de zolderkamer al snel inruilen voor een leuk kantoor. In de afgelopen zeven jaren is Catawiki niet alleen gegroeid in omzet, maar ook in omvang. Momenteel zijn er driehonderd medewerkers actief voor het online veilinghuis.

Meer ontwikkelaars nodig
Met de driehonderd actieve medewerkers houdt het niet op voor Schoenmakers en Jansen. Binnen korte tijd zullen er naar alle waarschijnlijkheid nog eens honderd medewerkers aan het team worden toegevoegd. Het gaat in dit geval vooral om ontwikkelaars die mee zullen gaan werken aan het behalen van nieuwe successen. Het in dienst nemen van deze honderd nieuwe medewerkers kan worden bekostigd door een grote investering die recentelijk werd gedaan. Het gaat om een investering van 75 miljoen euro.

Niet meer alleen voor verzamelaars
Aanvankelijk werd Catawiki ontwikkeld voor verzamelaars van de meest uiteenlopende bekende en minder bekende verzamelobjecten. Het is algemeen bekend dat de echt interessante verzamelstukken tegen prijzen worden verkocht die als leken als belachelijk hoog worden gezien. Echter, nu gaan steeds meer mensen de lol inzien van het verzamelen van unieke stukken, en dit werkt voor het online veilinghuis. Ook de ‘gewone’ mens wordt steeds actiever in de veilingen en het aanbod groeit. Juist omdat het aanbod aan verzamelobjecten groeit, zal de toestroom van nieuwe verzamelaars ook steeds toenemen. Zo is Catawiki in een succesvolle opwaartse spiraal terecht gekomen.

Gewoon voor thuis
Veel bezoekers van het online veilinghuis geven aan dat het vooral erg leuk is om mee te bieden naar unieke verzamelstukken. Natuurlijk durven de echte verzamelaars meer te bieden op de veilingstukken dan de mensen die wat meer voor de lol meedoen. Echter, bij Catawiki kun je nu toch al een leuk verzamelstuk kopen tegen een scherp prijsje als je slim biedt. Je weet in elk geval zeker dat je altijd iets bijzonders in handen krijgt. Dit is dan ook precies het verschil met de online veiling van het welbekende eBay. Catawiki laat de veilingen controleren, beoordelen en screenen door professionele veilingmeesters met verstand van zaken. eBay heeft dit idee inmiddels al laten varen. Dit zorgt ervoor dat Catawiki al snel als betrouwbaarder en unieker wordt gezien.

De veilingmeesters
De veilingmeesters van Catawiki bepalen uiteindelijk of een object geveild mag worden, of niet. Zij beoordelen of het gaat om bonafide items, veelal aan de hand van documentaties, afbeeldingen en beschrijvingen. Het grote voordeel voor de verzamelaars en liefhebbers is dan ook dat er een bijzonder kleine kans is dat er iets aangekocht wordt dat achteraf niet echt blijkt te zijn. Dit risico kan toch wel met ‘nihil’ worden afgedaan.

Vier jaar veilingen
Catawiki bestaat zeven jaar en organiseert inmiddels vier jaar veilingen. De beslissing om veilingen te gaan organiseren is zeker niet verkeerd uitgepakt. In de afgelopen vier jaren zijn er maar liefst 31 miljoen verzamelobjecten via het online veilinghuis verkocht. Iedere maand mag de website meer dan acht miljoen bezoekers verwelkomen. Het doel is om nog meer internationale websites van Catawiki de lucht in de krijgen. Op dit moment is de website beschikbaar in het Nederlands, Frans, Duits, Italiaans en Spaans. Daarnaast wordt er nu al gewerkt aan een variant in het Chinees. Hierbij wordt zelfs gedacht aan dialecten. Zo is de website in het Mandarijn in ontwikkeling.

Andere snel groeiende bedrijven
Op de tweede plek van de snelst groeiende bedrijven vinden we het bedrijf iZettle en de derde plaats wordt ingenomen door Zerto. Maar liefst vier ondernemingen die zich in de top tien bevinden werden opgericht in Engeland. Twee bedrijven in deze lijst zijn afkomstig uit Israël en twee andere ondernemingen die behoren tot de snelst groeiende bedrijven komen uit Noorwegen.

 

 

About Business