Home / Financieel / Hoe komt het dat de euro zo daalt?

Hoe komt het dat de euro zo daalt?

In het afgelopen jaar is de waarde van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar sterk gedaald. Door de huidige economische omstandigheden in Europa staat de euro onder druk. Denk aan de situatie in Griekenland en de boycot van artikelen van Rusland. Tegelijkertijd gaat het een stuk beter met de Amerikaanse economie. In de laatste paar jaar is de Amerikaanse economie aanzienlijk gegroeid en daardoor is de dollar meer waard geworden. Of de euro in de komende maanden meer of minder waard gaat worden is lastig aan te geven. Veel hangt af van de huidige situatie in Griekenland, maar ook de economische groei in Amerika speelt een belangrijke rol.

Voordelen
Een goedkopere euro heeft niet alleen nadelen. Voor veel grote Europese bedrijven is het aantrekkelijk, omdat hun artikelen in Amerika goedkoper worden dan de artikelen van Amerikaanse concurrenten. Voor de Nederlandse economie zou een goedkopere euro zelfs een economische groei betekenen. Het CPB berekende voor dat een waardedaling van 5 procent een groei betekent van 0,1 procent in het eerste jaar na de daling. In de jaren die volgen groeit dat percentage nog enigszins. Amerikanen zullen voorts eerder geneigd zijn om de overstap naar Europa te maken, omdat het voor hen goedkoper is om naar Europa te komen.

Nadelen
Uiteraard zijn er ook nadelen. Een vakantie naar Amerika wordt duurder. Artikelen kopen op Amerikaanse webshops wordt ook duurder. Ook is een zwakke euro geen goed teken. Het betekent dat het niet goed gaat met de eurozone als economie. Benzine en diesel wordt ook duurder, omdat olie in dollars wordt genoteerd.

About Business